Lektör 

VÄSSA DITT MANUS

När är det dags att kontakta en lektör?

När du har skrivit färdigt ditt manus och antagligen är ganska trött på texten kan idén om att anlita en lektör dyka upp. Ofta kan det vara lite för tidigt i processen. För att du ska få valuta för dina pengar och för att jag ska kunna göra mitt bästa som lektör, ska du har gått igenom ditt manus så många gånger att du helt enkelt inte kan komma längre på egen hand.

Det kan också vara vits att låta testläsare läsa manuset innan du kontaktar lektör. Vi lektörer är duktiga på skrivhantverk och språk men synpunkter från din specifika målgrupp kan spara dig både tid och pengar.

Se till att välja en lektör som är nischad på din textgenre. Jag läser gärna alla typer av relationsmanus, historiska manus och spänningsmanus. Jag har en förkärlek för feelgoodmanus och gick kursen Chick lit på Växjö universitet 2009. Visst skulle jag kunna läsa genrer som science fiction eller fantasy men jag vet att det finns andra där ute som gör det bättre.

Be också lektören om en prisuppgift och vad du kommer att få för pengarna. En del lektörer jobbar mer övergripande, andra mer utförligt. Ett sätt att hitta rätt lektör kan vara att erbjuda dig att betala för ett testutlåtande på några sidor innan du bestämmer dig.

Lektörens arbete är att lyfta fram det som är bra med texten men också att kommentera och ge förslag på det som kan förbättras. Första gången man lämnar ut sin text som skribent kan man känna sig utsatt, men kom ihåg att du inte är din text. Som gymnasielärare har jag gedigen erfarenhet av att coacha oerfarna och unga skribenter och precis som med allt pedagogiskt arbete utgår jag ifrån just din nivå och dina förutsättningar.

 

Tre tips när du är redo för lektör!

 1. Gå igenom språket, använd rättstavningsprogram.
 2. Låt texten läsas av testläsare.
 3. Se till att texten är så färdig den bara kan bli.

 

Lektörsutlåtandet

Efter genomläsning av ditt manus skriver jag ett utlåtande på 6 -10 sidor. Du får också kommentarer i manus. Berätta gärna innan om jag ska fokusera på något särskilt i texten. I slutet får du ett förslag på handlingsplan. Räkna med att få utlåtandet inom fyra veckor. Efter att du fått utlåtandet får du gärna höra av dig inom två veckor med eventuella frågor och funderingar.

De områden jag tittar på är:

 

  • story
  • struktur
  • miljö
  • perspektiv
  • karaktärer
  • språk och dialog
  • gestaltning och logiska luckor
Lektör - Versalis, Lotta Sirc

 INFO: Skicka ditt manus i wordformat med 1,5 radavstånd och 12 punkter till lotta.sirc@versalis.se.

PRIS: Lektörsutlåtande 2000 kr i startavgift plus 10 öre/ord. Moms tillkommer.

Fakturan mejlas till dig vid läsningens början.

BÖRJA STARKT!

Första kapitel-analys

Det är inte ovanligt att förlagen bara läser hela eller delar av det första kapitlet. Det måste sitta och locka till läsning! Jag skriver ett utlåtande på en till två sidor och kommenterar hur konflikten presenteras, hur din huvudkaraktär och värld presenteras, om berättarperspektivet, och om jag blir nyfiken på att läsa vidare.

INFO: Skicka ditt manus i wordformat med 1,5 radavstånd och 12 punkter till lotta.sirc@versalis.se.

PRIS: 1200 kr plus moms. Över 10 000 ord tillkommer 10 kr per ord. Max 15 000 ord.
Vid bokning av lektörsutlåtande drar jag av summan för första kapitel-analys.

”Tack för din konstruktiva kritik, något du är en mästare på. Ditt sätt och struktur att lägga fram dina kommentarer var tydliga, enkla och balanserade. Du gav mig en fin magkänsla och kraft – därtill en tro på mig själv och mitt märkliga alster. Dina rader fick mig att vilja så mycket mer. Allt var så fint upplagt, stycke efter stycke – en ren fröjd att få ta del och vara en del av. Och på samma gång var du tydlig där det brast. Du inspirerade verkligen en trött hjärna.”

JONAS AHLQVIST, Pågen